Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς


Το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του Χρήστου Κετσετζή ο οποίος με προσωπική προσπάθεια πολλών ετών συνέλλεξε ένα μεγάλο αριθμό λαογραφικών αντικειμένων και κειμηλίων. Η έκθεση της συλλογής του γινόταν για πολλά χρόνια από τον ίδιο σε ένα παλιό κτίριο στο λόφο του Αγ.Γεωργίου απέναντι από το θέατρο. Το 1998 ο Δήμος Κιλκίς αγόρασε τη λαογραφική συλλογή με σκοπό να δημιουργήσει ένα επίσημο λαογραφικό μουσείο. Ακουλούθησε η καταγραφή και η συντήρηση του υλικού (2001-2005) και στις 16 Φεβρουαρίου 2010 το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Σήμερα στεγάζει εκτός από τη λαογραφική συλλογή του Χρήστου Κετσετζή και δωρεές άλλων ιδιωτών όπως π.χ. τη βιβλιοθήκη του καθηγητή του ΑΠΘ Παναγιώτη Μουλλά. Στις αίθουσες του μουσείου ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με διάφορες πτυχές του παραδοσιακού μας πολιτισμού. Οι μεγαλύτεροι θα αναπολήσουν στιγμές του παρελθόντος ενώ οι νεότεροι θα πληροφορηθούν για τις συνήθειες και τις δραστηριότητες των προγόνων τους.


Το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς στεγάζεται σε κτίριο αρχιτεκτονικής ύστερου νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα, το οποίο πριν από το 1913 στέγαζε βουλγαρικό δημοτικό σχολείο. Κατά τη διάρκεια της μάχης του Κιλκίς το 1913 καταστράφηκε, αλλά το 1923, με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, άρχισε να επισκευάζεται και χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο ενώ λειτούργησε και ως γυμνάσιο θηλέων μέχρι το 1980. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα νεοκλασικά κτίρια που διασώζονται στην πόλη του Κιλκίς.

Εκτός από τους χώρους των εκθέσεων το μουσείο διαθέτει εργαστήριο συντήρησης-καθαρισμού αντικειμένων καθώς και αίθουσα προβολών-εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.Οι συλλογές του μουσείου χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες οι οποίες φιλοξενούνται σε χωριστές αίθουσες:
  • Μουσικά όργανα, ήχος, τεχνολογία
  • Εκκλησιαστικά αντικείμενα, εκπαίδευση, φωτογραφικό υλικό
  • Επαγγέλματα, στρατιωτικά αντικείμενα
  • Οικοσκευή, καθημερινή ζωή, υφαντική
  • Συλλογή νομισμάτων, συλλογή έντυπου υλικού
Ώρες λειτουργίας
Τετάρτη: 7:00-15:00

Για ξεναγήσεις, επισκέψεις σχολείων, και άλλες πληροφορίες καλέστε την κα. Κομπινόγλου (2341352159) ή το τηλέφωνο του μουσείου (2341022343)

Διεύθυνση
Αθανασίου Τσούντα 2, Κιλκίς, 61100
(εντός του προαύλιου χώρου του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς)