Λαογραφικό Μουσείο Γουμένισσας

Εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου είναι το ζεύγος Χρίστου και Αικατερίνης Αλευρά, και η ιδέα για την ίδρυσή του γεννήθηκε στις αρχές του 1989. Η πλούσια οικογενειακή συλλογή πολύτιμων και σπάνιων αντικειμένων του ζεύγους Αλευρά αποτέλεσε τον πυρήνα και τη μαγιά του μουσείου.

Στον πρώτο ισόγειο χώρο βρίσκουμε στολές όλων των εποχών και των περιοχών. Ασημοκεντημένες και χρυσοκεντημένες με χάρη με σχέδια και χρώματα ανεξίτηλα, ντόπιες, θρακιώτικες και σαρακατσάνικες. Τζουμπέδες και καντιφέδες, μεταξωτά μαντίλια και νυφικά, κεντήματα και εργόχειρα με πλουμίδια από κουκούλια, σωστά ποιήματα τέχνης. Στον ίδιο χώρο συναντάμε ασημένια και επίχρυσα διακοσμητικά σκεύη και γυναικεία εξαρτήματα ομορφιάς. Εικονοστάσια με σπάνιες εικόνες και εκκλησιαστικά βιβλία, κρεβάτια, σοφράδες και "Καλημέρες". Εγγραφα του πρώτου δημαρχείου Γουμένισσας (1913), πωλητήρια συμβόλαια του περασμένου αιώνα, και κειμήλια Μακεδονομάχων.

Στους υπόλοιπους χώρους του μουσείου υπάρχουν πλουσιότατες συλλογές αντικειμένων οικοσκευής, μπαούλα για προίκες, γραμμόφωνα και ραπτομηχανές, αργαλειοί, τσικρίκια, λανάρες και χτένια. Σύνεργα του γεωργού, του μαραγκού και της νοικοκυράς. Γάστρες, πινακωτές και σκάφες. Γκιούμια, μπακράτσια και σινιά, βαρέλια κι αποστακτήρες, κιούπια και καζάνια σε μεγάλη ποικιλία.

Το μουσείο είναι ανοιχτό τις Κυριακές το μεσημέρι ή κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 2343041362

Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση: Δημητρίου Κακάβου 18, Γουμένισσα, 61300